Wyposażenie restauracji hotelowej

W każdym lokalu musisz skompletować sprzęt gastronomiczny, biorąc pod uwagę jakość wykonania i funkcjonalność urządzeń. Niezbędny będzie m.in. piec, samowar, urządzenia chłodnicze czy meble ze stali nierdzewnej. Na wybór urządzeń wpływa głównie styl i przeznaczenie lokalu, a także jego wielkość oraz liczna obsługiwanych dziennie gości. Podpowiadamy, w co trzeba wyposażyć restaurację hotelową – oto kilka urządzeń, które są must have.

Sprzęt gastronomiczny w restauracji w hotelu

Bogata oferta śniadaniowa w hotelach nie byłaby możliwa, gdyby nie różne urządzenia gastronomiczne. Jajecznica, jajka na miękko, gorące parówki, musli i płatki śniadaniowe, talerz wędlin i serów, naleśniki, owoce oraz ciasta – wybór często jest duży. Kuchnia w restauracji pracuje od rana, by wydawać ciepłe posiłki.

Efekt zależy od zespołu kucharzy, urządzeń i rozplanowania przestrzeni. Urządzenie restauracji wymaga inwestycji w sprzęt gastronomiczny – przydadzą się m.in. piec, bemary, samowar, urządzenia do chłodzenia i mrożenia produktów. Poniżej znajdziesz urządzenia, które powinny trafić na listę zakupów.

Samowar

Ten sprzęt gastronomiczny dawniej był bardziej popularny na co dzień, dzisiaj odnajduje się raczej głównie w gastronomii. Modele produkowane przed laty posiadały zbiornik na wodę, ruszt, wkład na esencję, kranik i rurkę na węgiel drzewny. Obecnie są elementem wyposażenia głównie restauracji hotelowej. Można znaleźć model idealny do danego lokalu, w zależności od pojemności.

Kociołki do zup

Kociołki do podgrzewania zup to następy sprzęt gastronomiczny, który doskonale odnajdzie się w restauracji w hotelu. Kociołek posiada m.in. specjalny termostat, dzięki czemu może utrzymać danie w odpowiedniej temperaturze. Sprawdza się w przypadku zup, gulaszu, sosu czy innych dań lub dodatków. To urządzenie odpowiednie na stołówkę, do bufetów czy barów, a także restauracji hotelowych i firm cateringowych.

Taboret gazowy

Taborety gazowe to sprzęt grzewczy do restauracji i innych lokali gastronomicznych. Sprawdzają się m.in. w barach lub hotelach i na stołówkach, czyli w lokalach, w których codziennie przyrządza się dużą ilość potraw – nawet 100 kg. Można na nich smażyć, gotować lub podgrzewać potrawy, czyli mogą pełnić takie same funkcje jak kuchenka gastronomiczna.  Do wyboru są taborety gastronomiczne na gaz ziemny albo na propan-butan.

Sprzęt do chłodzenia i mrożenia.

Takie urządzenia to must have w każdym lokalu, niezależnie od jego wielkości. Zamrażarki skrzyniowe, komory mroźnicze, lady, maszyny do lodów, bemary chłodnicze czy regały to ważne elementy wyposażenia restauracji. Dzięki temu można bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze, by były świeże przez dłuższy czas.

undefined